Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne posiłki włoskie
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. Italian Cuisine Krakow Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, minestrone i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film