Menu Zamknij

zawód barista

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby uzyskać różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obfitego trudu. czy kwa ma właściwości zdrowotne Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także wyśmienitego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film